Truskawka

Przygotowanie stanowiska, pomiar pH i składu mineralnego gleby

- Przygotowanie stanowiska (gleby piaszczysto gliniaste, zasobne w próchnicę), pomiar pH i składu mineralnego gleby (optymalne pH 5,6-6,5 dla uprawy truskawki).

- Przy niższym pH należy wykonać zabieg wapnowania gleby (500 kg/ha Florovit Agro wapno nawozowe PMG), z zastosowaniem obornika (20-30t/ha).

- Wiosną, na rok przed sadzeniem truskawek, wskazana jest uprawa roślin na nawóz zielony (gorczyca, mieszanka roślin strączkowych: łubinu, peluszki, wyki, bobu z dodatkiem zbóż: facelii, słonecznika i kukurydzy), które przyoruje się,  gdy są w pełni kwitnienia. Są źródłem próchnicy i składników mineralnych, poprawiają strukturę gleby.


Bionawożenie roślin truskawki  

Bioprodukty o szczególnej przydatności do uprawy truskawki: Bacterbase, TotalHumus, Humus Active, Plonar Active, Biopuls Forte, Biopuls Harvest, Florovit AGRO Bionawóz PMG, Florovit AGRO wapno nawozowe granulowane PMG, Florovit Mikroflora (3w1), Nawóz organiczno-mineralny SLAFER, TRICHOFIT, REVOL ORGANIC.


Korzyści stosowania bionawozów w uprawie truskawki

- Zwiększenie zawartości materii organicznej i składników mineralnych w glebie,  bioróżnorodności i wielkości populacji pożytecznej mikroflory glebowej oraz aktywności wybranych enzymów glebowych.

- Zwiększenie stabilności mechanicznej i zdolności sorpcyjnych gleby.

- Zwiększenie wzrostu wegetatywnego (lepsze formowanie korzeni) i plonowania roślin truskawki oraz poprawa jakości owoców o walory prozdrowotne.

- Poprawa odporności roślin na biotyczne i abiotyczne stresy środowiskowe.

- Ograniczenie stosowania nawozów mineralnych i środków ochrony roślin.

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy
ul. Konstytucji 3 maja 1/3
96-100 Skierniewice