Polifoska® Krzem wzbogacona mikrobiologicznie

Opis produktu

Polifoska® Krzem wzbogacona mikrobiologicznie przeznaczona jest do stosowania w polowej uprawie roślin sadowniczych, warzywnych, ozdobnych i rolniczych. Korzystnie wpływa na wzrost i plonowanie roślin oraz zwiększenie efektywności wykorzystania składników pokarmowych z gleby.

Skład

Nawóz Polifoska® Krzem wzbogacony mikrobiologicznie składa się z granul otoczkowanych nośnikiem organicznym, zawierającym liofilizat wyselekcjonowanych szczepów bakterii Bacillus sp., Paenibacillus polymyxa i Bacillus amyloliquefaciens, które korzystnie wpływają na wzrost, rozwój i plonowanie roślin ogrodniczych. Zawiera także 6% azotu amonowego, 12% całkowitego pięciotlenku fosforu (P2O5), 34% tlenku potasu (K2O) (=28,2% K) rozpuszczalnego w wodzie, 10% trójtlenku siarki (SO3) (=4% S) rozpuszczalnego w wodzie oraz 1% całkowitego dwutlenku krzemu (SiO2) (=0.5% Si).

Opis działania

Nawóz Polifoska® Krzem wzbogacony mikrobiologicznie należy zastosować przed sadzeniem, mieszając go z wierzchnią warstwą gleby za pomocą dostępnych narzędzi uprawowych.  Zaleca się aby aplikację nawozu przeprowadzić na glebę wilgotną, ponieważ wpływa to korzystanie na rozwój mikroorganizmów zawartych w otoczkach granul nawozowych. Dawki nawozu Polifoska® Krzem wzbogaconego mikrobiologicznie należy zawsze ustalać w oparciu o  wyniki analizy chemicznej gleby biorąc pod uwagę zapotrzebowanie roślin na wszystkie makroskładniki.

Dawki nawozu

Dawki nawozu Polifoska® Krzem wzbogaconego mikrobiologicznie dla uprawy poszczególnych gatunków w zależności od zasobności gleby w potas wynoszą :

- jabłoń 140 – 260 kg/ha 

- truskawka 100 – 250 kg/ha 

- ogórek i pomidor 240 – 400 kg/ha 

- pelargonia 140 – 250 kg/ha 

- żywotnik 360 – 600 kg/ha 

Dla roślin kukurydzy, pszenicy ozimej i rzepaku ozimego wielkość dawek nawozu Polifoska® Krzem wzbogaconego mikrobiologicznie należy ustalać w oparciu o zasobność gleby, stwierdzoną na podstawie wyników analizy gleby oraz wielkości przewidywanego plonu.

Dla uprawy kukurydzy dawki nawozu Polifoska® Krzem wzbogaconego mikrobiologicznie wynoszą 380 – 600 kg/ha. Na glebach o niskiej zasobności w fosfor przyswajalny proponowane dawki bionawozu należy zastosować w maksymalnej, zaplanowanej dawce.

Dla upraw pszenicy ozimej i rzepaku ozimego dawki nawozu Polifoska® Krzem wzbogaconego mikrobiologicznie wynoszą:

  • pszenica ozima: 160 – 250 kg/ha
  • rzepak ozimy: 260 – 350 kg/ha

Na glebach o średniej do wysokiej zasobności w potas i fosfor przyswajalny zaplanowaną, maksymalną dawkę bionawozu można zmniejszyć o około 20- 30%.

Na glebach o bardzo wysokiej zasobności w potas i fosfor przyswajalny nie należy przekraczać dawki 200 kg/ha.

Formulacja

Nawóz o równomiernych jasnoszarych do ciemnoszarych granulach, klasa ziarnowa 2-5 mm, co najmniej 90%. Granule powlekane, nie zbrylające się trwale. Gęstość nasypowa: 0,9-1,0 kg/dm3.

Zastosowanie

- uprawy sadownicze,

- uprawy warzywnicze,

- rośliny ozdobne,

- uprawy rolnicze.

Zaleca się w uprawach roślin ogrodniczych stosowanie nawozu Polifoska® Krzem wzbogaconego mikrobiologicznie wiosną na początku sezonu wegetacyjnego.

Dla roślin kukurydzy, pszenicy ozimej i rzepaku ozimego nawóz Polifoska® Krzem wzbogacony mikrobiologicznie należy stosować przedsiewnie, dokładnie mieszając z wierzchnią warstwą gleby za pomocą dostępnych narzędzi uprawowych. Zaleca się stosowanie bionawozu przy dobrym uwilgotnieniu gleby, co wpływa korzystanie na rozwój mikroorganizmów.

Środki ostrożności!

Ze względu na obecność mikroorganizmów w otoczkach granul nawozowych, należy przechowywać go z dala od miejsc nasłonecznionych oraz nie wystawiać opakowań z nawozem na działanie wysokiej temperatury.

Wykorzystanie rodzimych mikroorganizmów przeznaczonych do wzbogacenia mikrobiologicznego nawozu Polifoska® Krzem jest rozwiązaniem pionierskim w Polsce. Stosowanie nawozu mineralnego Polifoska® Krzem ® wzbogaconego mikrobiologicznie  przyczyni się do zwiększenia wzrostu i plonowania oraz wielkości i zdrowotności roślin ogrodniczych tj. jabłoni, truskawki, pomidora, ogórka, żywotnika zachodniego i pelargonii rabatowej oraz do poprawy żyzności gleb poddanych stresowi suszy. Wzbogacenie mikrobiologiczne nawozu Polifoska® Krzem umożliwia zmniejszenie dawki nawozu mineralnego o 40%, co przyczyni się do ochrony gleby, wód i powietrza przed nadmiernym zanieczyszczeniem pierwiastkami biogennymi.



Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy
ul. Konstytucji 3 maja 1/3
96-100 Skierniewice