Wykaz publikacji naukowych, publikacji popularno-naukowych, ofert wdrożeniowych i broszur
Prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt
Kierownik Zakładu Mikrobiologii i Ryzosfery
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy
Publikacje popularno-naukowe
- Sas-Paszt L. 2024. Ochrona gleb według strategii Komisji Europejskiej.Warzywa 5/2024: 16-20.
- Sas-Paszt L. 2024. Produkcja ekologiczna. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 4/2024: 123-126.
- Sas-Paszt L. 2024. Zrównoważona biogospodarka Europy. Warzywa 4/2024: 16-19.
- Sas-Paszt L. 2024. Wpływ nawozów wzbogaconych mikrobiologicznie na wzrost i plonowanie roślin sadowniczych. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 2/2024: 89-92.
- Sas-Paszt L. 2024. Nawozy wzbogacone mikrobiologicznie a wzrost i plonowanie warzyw.Warzywa 3/2024: 15-17.
- Sas-Paszt L. 2024. Mikroorganizmy mobilizujące fosfor i potas. Warzywa 1/2024: 44-46.
- Sas-Paszt L. 2023. Bakterie wiążące azot atmosferyczny. Warzywa 12/2023: 44-45
- Sas-Paszt L. 2023. Alternatywy dla nawozów mineralnych. Warzywa 12/2023: 22-24.
- Sas-Paszt L. 2023. Charakterystyka bionawozów. Truskawka, malina, jagody 4/2023: 75-82.
- Sas-Paszt L. 2023. Bakterie w ochronie roślin. Truskawka, malina, jagody 3/2023: 52-54.
- Sas-Paszt L. 2023. Mozliwości wdrożenia bionawozów w polskim rolnictwie zgodnie ze strategią Europejskiego Zielonego Ładu. Gazeta Sołecka nr 3(363): 42-43.
- Sas-Paszt L. 2022. Ograniczanie skutków suszy. Truskawka, malina, jagody 6/2022: 24-25.
- Sas-Paszt L. 2022. Kobieta dbająca o przyszłość nauki. Puls Biznesu nr 187/2022: 13.
- Sas-Paszt L. 2022. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe w nawożeniu roślin. Hasło Ogrodnicze 2/2022: 28-31.
- Sas-Paszt L., Mika A. 2022. Zaczęło się od ,,Kości’’. Hasło Ogrodnicze 2/2022: 32-34.
- Sas-Paszt L., Przybył M. 2022. Bionawozy szansą dla nowoczesnego ogrodnictwa. Hasło Ogrodnicze 1/2022: 16-19.
- Sas-Paszt L. 2022. Mało widoczne, ale efektywne. Truskawka, malina, jagody 1/2022: 27-29.
- Sas-Paszt L. 2021. Innowacyjne nawozy mineralne. Puls Biznesu nr 227/2021: 11.
- Sas Paszt L., Derkowska E. 2021. Biostymulatory a grzyby mykoryzowe w korzeniach winorośli. Moja Winnica 1/2021: 19-23.
- Sas-Paszt L. 2021. Bioprodukty a mikrobiologia gleby. Hasło Ogrodnicze 2/2021: 18-20.
- Sas-Paszt L. 2021. Bionawozy szansą na żyzną glebę. Hasło Ogrodnicze 1/2021: 29-31.
- Sas Paszt L. 2020. Pożyteczne mikroorganizmy ograniczają stres suszy. Hasło Ogrodnicze 6/2020: 48-51.
- Sas-Paszt L. 2020. Biostymulatory bakteryjne w ogrodnictwie. Hasło Ogrodnicze 4/2020: 6-8.
- Sas-Paszt L. 2020. Bakterie i grzyby strzępkowe a plonowanie truskawki w kontenerach. Truskawka, malina, jagody 4/2020: 23-26.
- Sas-Paszt L. 2020. Nawozy mineralne wzbogacone mikrobiologicznie w plonowaniu truskawki. Truskawka, malina, jagody 1/2020: 43-45.
- Sas-Paszt L. 2019. Biopreparaty mikrobiologiczne w uprawie roślin. Hasło Ogrodnicze 6/2019: 6-8.
- Sas-Paszt L. 2018. Kwasy humusowe wzbogacone mikrobiologicznie. Warzywa 9/2018: 34-35.
- Sas-Paszt L., Trzciński P. 2018. Pożyteczne mikroorganizmy a stres suszy. Hasło Ogrodnicze 6/2018: 20-23.
- Sas-Paszt L. 2017. Od mikrobiomu do wysokiej jakości plonu. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 7/2017: 57-59.
- Sas-Paszt L. 2017. Pożyteczne mikroorganizmy. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 8/2017: 53-55.
- Sas-Paszt L., Trzciński P. 2016. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 1/2016: 57-58.
- Sas-Paszt L. 2016. Organiczne. Hasło Ogrodnicze 4/2016: 16-18.
- Sas-Paszt L. 2016. Biowęgiel szanasą na poprawę plonowania roślin i jakości gleby. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 7/2016: 54-55.
- Sas-Paszt L. 2014. Mikoryzacja i ściółkowanie w uprawie jabłoni. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 3: 17-18.
- Sas-Paszt L. 2014. Bionawozy w ogrodnictwie. Jagodnik 2(14): 99-100.
- Sas-Paszt L., Grzyb Z.S. 2013. Węgiel brunatny i możliwości jego wykorzystania. Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 8: 36-41.
Oferty wdrożeniowe
- Sas-Paszt L., Treder J., Nowak J., Treder W., Sumorok B., Lisek A., Derkowska A., Głuszek S., Trzciński P., Górnik K. 2022. Bionawożenie roślin ozdobnych w uprawach polowych i wazonowych w warunkach stresu suszy.
- Sas-Paszt L., Sumorok B., Lisek A., Derkowska E., Głuszek S., Trzciński P., Górnik K. 2022. Usługa analizy mikrobiologicznej składu ilościowego i jakościowego grzybów mykoryzowych w glebie.
- Lisek A., Sas Paszt L., Sumorok B. 2015. Identyfikacja arbuskularnych grzybów mikoryzowych z zastosowaniem technik analizy DNA.
- Lisek A., Sas Paszt L., Trzciński P. 2015. Identyfikacja pożytecznych bakterii glebowych z zastosowaniem technik analizy DNA.
- Malusa E., Sas Paszt L. 2015. Ulepszacze glebowe na bazie węgla brunatnego dla uprawy roślin sadowniczych.
- Malusa E., Sas Paszt L. 2015. Vinassa – nawóz organiczny z wywaru produkcji drożdży piekarskich do uprawy roślin truskawki i drzew jabłoni.
- Malusa E., Sas-Paszt L., Trzciński P. 2015. Technologia produkcji bionawozów wzbogaconych o pożyteczne mikroorganizmy glebowe.
- Treder W., Sas Paszt L., Trzciński P. 2015. Aplikacja bioproduktów za pomocą systemu nawadniania kroplowego.
- Sas Paszt L., Sumorok B., Lisek A., Derkowska E., Głuszek S., Trzciński P., Harbuzov A., Malusa E., Bogumił A. 2013. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe w uprawie roślin sadowniczych.
- Grzyb Z.S., Sas Paszt L., Piotrowski W. 2013. Bionawozy jako środki poprawiające wzrost i rozwój okulantów drzew owocowych w szkółce ekologicznej.
- Sas-Paszt L., Derkowska E., Głuszek S., Sumorok B., Frąc M., Żurawicz E., Pluta S., Lewandowski M. 2009. Zastosowanie mikoryzacji i ściółkowania w uprawie porzeczki czarnej i jabłoni.
- Sas-Paszt L., Żurawicz E., Pluta S., Lewandowski M. 2005. Zastosowanie mikoryzacji i ściółkowania w uprawie truskawek.
Broszury
- Sas-Paszt L. 2020. Znaczenie i stosowanie bionawozów dla poprawy jakości gleb zdegradowanych oraz ich wpływ na wzrost i plonowanie drzew jabłoni.
- Sas-Paszt L., Trzciński P., Lisek A., Derkowska E., Sumorok B., Głuszek S., Frąc M., Przybył M., Weszczak. 2019. Metody polepszania jakości gleb zdegradowanych w uprawie roślin sadowniczych.
Publikacje naukowe
- Drobek M., Cybulska J., Zdunek A., Sas-Paszt L., Frąc M. 2024. Effect of microbial biostimulants on the antioxidant profile, antioxydant capacity and activity of enzymes influencing the quality level of raspberries. Food Chemistry vol. 454: 1-13.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139746 - Walaszczyk A., Jasińska A., Bernat P., Różalska S., Sas-Paszt L., Lisek A., Paraszkiewicz K. 2024. The combined effects of Azoxystrobin and the Biosurfactant producing Bacillus sp. Kol. B3 against the phytopathogenic fungus Fusarium sambucinum IM 6525. International Journal of Molecular Sciences 25(8): 1-16.
DOI: https://doi.org/10.3390/ijms25084175 - Górska E. B., Stepień W., Hewelke E., Lata J. Ch., Gworek B., Gozdowski D., Sas-Paszt L., Bazot S., Lisek A., Gradowski M., Baczewska-Dąbrowska A.H., Dobrzyński J. 2024. Response of soil microbiota to various soil management practices in 100-year-old agriculture field and identification of potential bacterial ecological indicator. Ecological Indicators vol.158.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2024.111545 - Struniawski K., Kozera R., Trzciński P., Lisek A., Sas-Paszt L. 2024. Automated identification of soil fungi and Chromista through convolutional neural networks. Engineering Applications of Artificial Intelligence 127: 1-12.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.engappai.2023.107333 - Drobek M., Cybulska J., Frąc M., Pieczywek P., Pertile G., Chibrikov V., Nosalewicz A., Feledyn-Szewczyk B., Sas-Paszt L., Zdunek A. 2024. Microbial biostimulants affect the development of pathogenic microorganisms and the quality of fresh strawberries (Fragaria ananassa Duch.). Scientia Horticulturae 327: 1-13.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2023.112793 - Paliwoda D., Mikiciuk G., Chudecka J., Tomaszewicz T., Miller T., Mikiciuk M., Kisiel A., Sas-Paszt L. 2024. Effects of inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria on chemical composition of the substrate and nutrient content in strawberry plants growing in different water conditions. Agriculture 14(1): 1-31.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture14010046 - Al-Saif A.M., Sas-Paszt L., Mosa W.F.A. 2024. Olive performance under the soil application of humic acid and the spraying of Titanium and Zinc Nanoparticles under soil salinity stress. Horticulturae 10(3): 1-14.
DOI: https://doi.org/10.3390/horticulturae10030295 - Almutairi K.F., Sas-Paszt L., Mosa W.F.A. 2024. The role of some biostimulants in improving the productivity of orange. Sustainability 16(16): 1-14.
DOI: https://doi.org/10.3390/su16167131 - Al-Saif A.M., Sas-Paszt., Saad R.M., Mosa W.F.A. 2024. Amino acids as safe biostimulants to improve the vegetative growth, yield, and fruit quality of peach. BioResources 19(3): 5978-5993.
DOI: https://doi.org/10.15376/biores.19.3.5978-5993 - Al-Saif A.M., Sas-Paszt L., Ayoub A., Abada H.S., Mosa W.F.A. 2024. Improving the productivity and reducing the drop percentages of fruits in pear by the external application of some plant growth regulators. BioResources 19(3): 5880-5894.
DOI: https://doi.org/10.15376/biores.19.3.5880-5894 - Orlikowski L., Sas-Paszt L., Wojdyła A., Orlikowska T. 2023. The use of hydrogen peroxide and silver nanoparticles in horticulture. Journal of Horticultural Research 31(2).
DOI: https://doi.org/10.2478/johr-2023-0037 - Sas-Paszt L., Sumorok B., Górnik K., Grzyb Z.S., Lisek A., Głuszek S., Trzciński P., Derkowska E., Frąc M., Treder W., Podlaska B. 2023. Influence of beneficial soil microorganisms and mineral fertilizers enriched with them on the flowering, fruiting, and physical and chemical parameters of the fruit of three-year-old strawberry plants in field cultivation. Horticultural Science (Prague) 50(2): 112-126.
DOI: https://doi.org/10.17221/97/2021-HORTSCI - Sas-Paszt L., Smolińska U., Trzciński P., Mika A., Głuszek S., Derkowska E., Lisek A., Górnik K., Sumorok B., Szczech M., Kowalska B., Treder W. 2023. effect of microbiologically enriched fertilizers on soil microorganisms in the rhizosphere of apple trees. Horticultural Science (Prague) 50(3): 189-198.
DOI: https://doi.org/10.17221/97/2021-HORTSCI - Sas-Paszt L., Trzciński P., Lisek A., Głuszek S., Matysiak B., Kaniszewski S. 2023. The influence of consortia of beneficial microorganisms on the growth and yield of aquaponically grown Romaine Lettuce. Agronomy 13(2): 1-16 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy13020546 - Konopka A., Kozera R., Sas-Paszt L., Trzciński P., Lisek A. 2023. Identification of the selected soil bacteria genera based on their geometric and dispersion features. Plos One 18(10): 1-19.
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0293362 - Bernat P., Jasińska A., Niedziałkowska K., Słaba M., Różalska S., Paraszkiewicz K., Sas-Paszt L., Heipieper H. 2023. Adaptation of the metolachlor-degrading fungus Trichoderma harzianum to the simultaneous presence of low-density polyethylene (LDPE) microplastics. Ecotoxicology and Environmental Safety 267: 1-10.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2023.115656 - Al-Saif A.M., Sas-Paszt L., Saad R.M., Abada H.S., Ayoub A. 2023. Biostimulants and nano-potassium on the yield and fruit quality of Date Palm. Horticulturae 9(10): 1-17.
DOI: https://doi.org/10.3390/horticulturae9101137 - Górnik K., Sas-Paszt L., Seliga Ł., Pluta S., Derkowska E., Głuszek S., Sumorok B., Mosa WFA. 2023. The effect of different stratification and scarification treatments on breaking the dormancy of saskatoon berry seeds. Agronomy 13(2): 1-17 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy13020520 - Frąc M., Sas-Paszt L., Sitarek M. 2023. Macro and microelements in leaves of ‘Meredith’ peach cultivar supplied with biochar, organic and beneficial biofertilizer combinations. Agriculture 13(5): 1-11 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture13050933 - Frąc M., Sas-Paszt L., Sitarek M. 2023. Changes in the mineral content of soil following the application of different organic matter sources. Agriculture 13(6): 1-11 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture13061120 - Derkowska E., Sumorok B., Sas-Paszt L., Górnik k., Głuszek S., Lisek A., Mika A., Frąc M. 2023. Colonization of ‘Sampion’ apple tree roots and rhizosphere by mycorrhizal fungi following the application of AquaGel or organic compost enriched with beneficial microorganisms. Horticultural Science 50(4): 253-261.
DOI: https://doi.org/10.17221/1/2023-HORTSCI - Podgórska-Kryszczuk I., Pankiewicz U., Sas-Paszt L. 2023. Biological control of Aspergillus parasiticus and Aspergillus ochraceus and reductions in the amount of ochratoxin A and aflatoxins in bread by selected non-conventional yeast. Foods 12(20): 1-14 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/foods12203871 - Mącik M., Gryta A., Sas-Paszt L., Frąc M. 2023. New insight into the soil bacterial and fungal microbiome after phosphorus biofertilizer application as an important driver of regenerative agriculture including biodiversity loss reversal and soil health restoration. Applied Soil Ecology 189.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2023.104941 - Miller T., Mikiciuk G., Kisiel A., Mikiciuk M., Paliwoda D., Sas-Paszt L., Cembrowska-Lech D., Krzemińska A., Kozioł A., Brysiewicz A. 2023. Machine learning approaches for forecasting the best microbial strains to alleviate drought impact in agriculture. Agriculture 13(8): 1-16 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture13081622 - Mosa W.F.A., Sas-Paszt L., Głuszek S., Górnik K., Anjum MA., Saleh AA., Abada HS., Awad R. M. 2023. Effect of some biostimulants on the vegetative growth, yield, fruit quality attributes and nutritional status of apple. Horticulturae 9(1): 1-14 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/horticulturae9010032 - Aon M., Aslam Z., Hussain S., Bashir MA., Shaaban M., Masood S., Iqbal S., Khalid M., Rehim A., Mosa WFA., Sas-Paszt L., Marey SA., Hatamleh AA. 2023. Wheat straw biochar produced at a low temperature enhanced maize growth and yield by influencing soil properties of Typic calciargid. Sustainability 15(12): 1-18pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/su15129488 - Al-Saif A. M., Sas-Paszt L., Award R. M., Mosa W.F.A. 2023. Apricot (Prunus armeniaca) performance under foliar application of humic acid, brassinosteroids and seaweed extract. Horticulturae 9(4): 1-15 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/horticulturae9040519 - AbdElgalil MAS., Hefzy M., Sas-Paszt L., Ali HM., Lamlom SF., Abdelghany AM. 2023. Unraveling the influence of water and nitrogen management on quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) agronomic and yield traits. Water 15(7): 1-21 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/w15071296 - Treder W., Klamkowski K., Sas-Paszt L., Wójcik K., Tryngiel-Gać A., Frąc M., Lisek A., Górnik K., Derkowska E., Mika A. 2023. The influence of biofertilization on the vegetative growth, yielding and nutritional status of ‘Sampion’ apple trees in first years after planting. Horticultural Science (Prague) 50(2): 91-100.
DOI: https://doi.org/10.17221/101/2021-HORTSCI - Sujkowska-Rybkowska M., Lisek A., Sumorok B., Derkowska E., Szymańska M., Sas-Paszt L. 2023. Arbuscular mycorrhizal fungi as an important factor enabling the adaptation of Anthyllis vulneraria L. To Zn-Pb Polluted Tailings. Plants 12: 1-17 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/plants12112092 - Paliwoda D., Mikiciuk G., Mikiciuk M., Miller T., Kisiel A., Sas-Paszt L., Kozioł A., Brysiewicz A. 2023. The use of plant growth promoting rhizobacteria to reduce greenhouse gases in strawberry cultivation under different soil moisture conditions. Agronomy 13(3): 1-18 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy13030754 - Lisek J., Sas-Paszt L., Mika A., Lisek A. 2022. The response of weeds and apple trees to beneficial soil microorganisms and mineral fertilizers applied in orchards. Agronomy 12(11): 1-22 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy12112882 - Paliwoda D., Mikiciuk G., Mikiciuk M., Kisiel A., Sas-Paszt L., Miller T. 2022. Effects of rhizosphere bacteria on strawberry plants (Fragaria x ananassa Duch.) under water deficit. International Journal of Molecular Sciences 23(18): 1-20 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/ijms231810449 - Manfredini A., Malusa E., Trzciński P., Ptaszek M., Sas-Paszt L., Mocali S., Pinzari F., Canfora L. 2022. Two species-specific TaqMan-based quantitative polymerase chain reaction assays for the detection in soil of Paenibacillus polymyxa inocula. Journal of Applied Microbiology 134(1): 1-10 pp.
DOI: https://doi.org/10.1093/jambio/lxac048 - Mynett K., Podwyszyńska M., Derkowska E., Górnik K., Sas-Paszt L., Wojtania A. 2022. Effect of biologically active Totalhumus and Bacterbase on the growth ex vitro of strawberry, blueberry and hip rose microcuttings. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus 21(6): 7-20.
DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2022.6.1 - Frąc M.,Sas-Paszt L., Sitarek M. 2022. Influence of biochar on the vegetative and generative growth of ‘Meredith’ peach trees. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus 21(5): 61-69.
DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2022.5.6 - Almutairi KF., Saleh AA., Ali M. M., Sas-Paszt L., Abada HS., Mosa WFA. 2022. Growth performance of Guava trees after the exogenous application of amino acids glutamic acid, arginine and glycine. Horticulturae 8(12): 1-13 pp.
DOI: https://doi.org/10.3390/horticulturae8121110 - Mącik M., Gryta A., Sas-Paszt L., Frąc M. 2022. Composition, activity and diversity of bacterial and fungal communities responses to inputs of phosphorus fertilizer enriched with beneficial microbes in degraded Brunic Arenosol. Land Degradation & Development 33 (6): 844-865.
DOI: https://doi.org/10.1002/ldr.4179 </l - Górska B. E., Stępień W., Cunha A., Sierra-Garcia N. I., Szyszkowska K., Gozdowski D., Gworek B., Sas-Paszt L., Lisek A., Hewelke E., Prędecka A., Olejniczak I., Trzciński P., Baczewska-Dąbrowska H. 2022. Microbial diversity as an indicator of a diversified cropping system for luvisoils in a moderate climate. Case study – long term experiments from Poland. Ecological Indicators 141(109133): 1-13.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2022.109133 - Treder W., Klamkowski K., Wójcik K., Tryngiel-Gać A., Sas-Paszt L., Mika A., Kowalczyk W. 2022. Apple leaf macro- and micronutrient content as affected by soil treatments with fertilizers and microorganisms. Scientia Horticulturae 297: 1-10.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2022.110975 - Sas-Paszt L., Sumorok B., Górnik K., Grzyb S. Z., Lisek A., Głuszek S., Trzciński P., Derkowska E., Frąc M., Treder W., Mosa A. F. W., Mohamed A-R. M. A. 2022. Influence of bio and mineral fertilizers on strawberry performance grown in containers under different irrigation regimes. Egyptian Academic Journal of Biological Sciences Botany 13(1): 79-92.
- Sas-Paszt L., Smolińska U., Kowalska B., Szczech M., Lisek A., Trzciński P., Głuszek S., Górnik K., Derkowska E., Sumorok B. 2021. Influence of microbiologically enriched mineral fertilizers on selected groups of microorganisms in the rhizosphere of strawberry plants. Journal of Horticultural Research Vol. 29(1): 35-46.
- Sas-Paszt L., Smolińska U., Treder J., Szczech M., Kowalska B., Trzciński P., Głuszek S., Lisek A., Derkowska E., Frąc M. 2021. Influence of microbially enriched mineral fertilizers on the composition of rhizosphere microorganisms of Thuja occidentalis. Polish Journal of Agronomy 47: 49-57.
- Sas-Paszt L., Sumorok B., Grzyb Z.S., Głuszek S., Sitarek M., Lisek A., Derkowska E., Trzciński P., Stępień W., Przybył M., Frąc M., Górnik K. 2020. Effect of microbiologically enriched fertilizers on the yielding of strawberry plants in container-based cultivation at diffrent levels of irrigation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2020, Vol. 65(1): 21-29.
- Sas-Paszt L., Głuszek S., Derkowska E., Sumorok B., Lisek J., Trzciński P., Lisek A., Frąc M., Sitarek M., Przybył M., Górnik K. 2020. Diversity of arbuscular mycorrhizal fungi in the rhizosphere of ‘Solaris’ and ‘Regent’ grapevine plants treated with bioproducts. South African Journal of Enology and Viticulture, Vol. 41 (1): 83-89.
- Sas-Paszt L., Sumorok B., Grzyb Z.S., Głuszek S., Sitarek M., Lisek A., Derkowska E., Trzciński P., Przybył M., Frąc M., Górnik K. 2020. Effect of microbiologically enriched fertilizers on the yielding of strawberry plants under field conditions in the second year of plantation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2020, Vol. 65(1): 31-38.
- Sas-Paszt L., Sumorok B., Derkowska E., Trzciński P., Lisek A., Grzyb S. Z., Sitarek M., Przybył M., Frąc M. 2019. Effect of microbiologically enriched fertilizers on the vegetative growth of strawberry plants under field conditions in the first year of plantation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2019, Vol. 64 (2): 29-37.
- Sas-Paszt L., Sumorok B., Derkowska E., Trzciński P., Lisek A., Grzyb S. Z., Sitarek M., Przybył M., Frąc M. 2019. Effect of microbiologically enriched fertilizers on the vegetative growth of strawberry plants in container-based cultivation at different levels of irrigation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2019, Vol. 64 (2): 38-46.
- Sas-Paszt L., Głuszek S., Derkowska E., Sumorok B., Lisek J., Trzciński P., Lisek A., Frąc M., Sitarek M., Przybył M. 2019. Occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi in the roots of two grapevine cultivars in response to bioproducts. South African Journal of Enology and Viticulture, Vol. 40 (1): 1-4.
- Sas-Paszt L., Malusa E., Sumorok B., Canfora L., Derkowska E., Głuszek S. 2015. The influence of bioproducts on mycorrhizal occurence and diversity in the rhizosphere of strawberry plants under controlled conditions. . Advances in Microbiology 5: 40-53.
- Sas-Paszt L., Pruski K., Żurawicz E., Sumorok B., Derkowska E., Głuszek S. 2014. The effect of organic mulches and mycorrhizal substrate on growth, yield and quality of ‘Gold Milenium’ apples on M.9 rootstock. Canadian Journal of Plant Science 94(2): 281-291.
- Sas-Paszt L. 2013. Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów w ekologicznej produkcji owoców. W: Tyburski J., Studzińska B (red.) Sadownictwo Ekologiczne. Pracownia Wydawnicza ,,ElSet’’ Olsztyn, rozdział 15, str. 227-235.
- Sas-Paszt L., Sumorok B., Malusa E., Głuszek S., Derkowska E. 2011. The influence of bioproducts on root growth and mycorrhizal occurrence in the rhizosphere of strawberry plants ‘Elsanta’. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research 19 (1): 13-34.
- Sas-Paszt L., Malusa E., Grzyb Z., Rozpara E., Wawrzyńczak P., Rytkowski K., Zmarlicki K., Michalczuk B., Podlaska B., Nowak D. 2010. Środowiskowe i zdrowotne znaczenie ekologicznej produkcji owoców. Postępy Nauk Rolniczych 1: 109-121.